Ursula Sladek "Από τον πυρηνικό εφιάλτη στην πράσινη ενέργεια"- της Στέλλας Αντωνίου

26 Απριλίου 1986. Η τεράστια έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ σημάδεψε για πάντα την ανθρωπότητα. Ένα ραδιενεργό σύννεφο εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων όπως αυτή της Ursula Sladek, μητέρας πέντε παιδιών στη μικρή κοινότητα Schönau της Γερμανίας, σημαδεύτηκε από την παραμένουσα ακτινοβολία. Όταν ραδιενεργά κατάλοιπα ανιχνεύθηκαν σε παιδικές χαρές, κήπους, και χωράφια στη Schönau, η Ursula αποφάσισε να βάλει τέλος στους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική ενέργεια. 

Ποια ήταν τα προβλήματα που σχετίζονταν με την παραγωγή ενέργειας στη Γερμανία  κατά τη δεκαετία του ’90; 

- Oι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ακολουθούσαν μονοπωλιακές πολιτικές.  

- Εκτεταμένη εξάρτηση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια.

- Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποσκοπούσαν στο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους πουλώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, ενώ οι πόροι είναι περιορισμένοι και οι εκπομπές CO2 προκαλούν ρύπανση.

 

Η Ursula Sladek δημιούργησε την πρώτη κοινωνική επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Γερμανία με το όνομα Elektrizitätswerke Schönau ή Power Supplier of Schönau (EWS). Σκοπός της ήταν να προωθήσει την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επιχείρησή της παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτρισμού. Η EWS παίρνει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας από μικρούς τοπικούς παραγωγούς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων υδροηλεκτρικών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών και μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας. Οι πολίτες γίνονται ιδιωτικοί παραγωγοί πράσινης ενέργειας και πωλούν το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας πίσω στο δίκτυο. Σήμερα, η επιχείρηση παρέχει ενέργεια σε περισσότερα από 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Η Ursula, ο σύζυγός της, και μια μικρή ομάδα γονέων ξεκίνησαν αρχικά μια εκστρατεία για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Καθώς η εκστρατεία κέρδιζε έδαφος, η Ursula έθεσε ως στόχο να αναλάβει τον τοπικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.  

Όταν το 1991 η άδεια λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας KWR ήταν προς ανανέωση από την τοπική αυτοδιοίκηση, η Ursula και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν νέα εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο προκειμένου αντλήσουν κεφάλαια και να αναλάβουν τη διαχείριση του δικτύου. Έτσι, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από την KWR, ιδρύοντας τελικά την EWS το 1997. 

Η EWS ιδρύθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος στη Γερμανία. Η επιχείρηση δίνει προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη πάρα στα οικονομικά. Η EWS είναι συλλογική ιδιοκτησία 1.000 πολιτών. Οι μέτοχοι της επιχείρησης λαμβάνουν μερίσματα και το υπόλοιπο επανεπενδύεται σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των κοινοτήτων που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση πράσινης ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τα ιδανικά της βιωσιμότητας της EWS, με στόχο να αποκομίσει 100% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050. 

Η Ursula συνδύασε την κοινωνική επιχειρηματικότητα με φιλοπεριβαντολλογικές λύσεις ώστε να διαχειριστεί το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Βραβεύτηκε από τον οργανισμό Ashoka το 2008 και κέρδισε το Βραβείο Goldman περιβάλλοντος το 2011.  Ας μην ξεχνάμε πως …«Η φύση δε χαρίζει, δανείζει, κι όντας αγαθή δίνει σ’ αυτούς που κάνουνε γενναία χρήση». ~William Shakespeare