Sophia Appelgren: Κοιμήθηκα και ήταν όνειρο…ξύπνησα και έγινε επιλογή- της Στέλλας Αντωνίου

Σαν τα διαβατάρικα πουλιά ας μεταναστεύσουμε και εμείς, έστω για λίγο, σε άλλες γειτονιές του κόσμου, σε γειτονιές που χτίζουν ζωές γεμάτες σκοπό και νόημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη Βρετανίδα συγγραφέα, Jean Rhys «το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού.» Τι θα λέγατε, λοιπόν, για ένα ταξίδι στη μαγευτική Σκανδιναβία; 

Κάπου εκεί, στη πόλη Γκέτεμποργκ, στη δυτική ακτή της Σουηδίας θα συναντήσουμε τη Σοφία Απελγκρίν, μια νέα κοινωνική επιχειρηματία, που θα μας ξεναγήσει στα δημιουργικά της μονοπάτια. 

Η Σουηδία είναι μια πανέμορφη χώρα, πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα, την αδυναμία της χώρας να εντάξει τους μετανάστες στην αγορά εργασίας. Από τη μια πλευρά, η χώρα προσφέρει μία γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική. Από την άλλη όμως, βάζει φραγμούς στα όνειρα των νέων μεταναστών. Νέοι γεμάτοι προσδοκίες τείνουν να μένουν δίχως σπουδές, δίχως δουλειά και δίχως μέλλον. 

Εδώ, έρχεται η Σοφία και θέτει ένα κοινωνικό στοίχημα, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μεταναστών και ντόπιων στην αγορά εργασίας. Πως απαντά σε αυτήν την πρόκληση;  Άραγε, θα πετύχει το στοίχημά της;   

Η εύρεση εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ένταξη των μεταναστών. Η Σοφία οραματίστηκε μια κοινωνία όπου η αγορά εργασίας είναι ανοικτή σε όλους, ανεξάρτητα από το εθνοτικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο. 

Σύντομα το πάθος της Σοφίας τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα την οδήγησε σε μια ευρηματική επαγγελματική λύση. Μας παρουσιάζει λοιπόν, την Mitt Liv (Η ζωή μου). Η Mitt Liv είναι μια κοινωνική επιχείρηση που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την εκτίμηση για τη διαφορετικότητα και την ένταξη των μεταναστών στη σουηδική αγορά εργασίας. Σε στενή συνεργασία με πάνω από 50 εταιρείες, η Mitt Liv τρέχει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα παροχής συμβούλων συνδέοντας νέους μετανάστες με κορυφαίες σουηδικές εταιρείες. 

Πως λειτουργεί, λοιπόν, η επιχείρηση; Αρχικά, η Σοφία έρχεται σε συμφωνία με σχολεία προκειμένου να εγγράψει νέους συμμετέχοντες στο πρόγραμμά της. Στόχος της είναι να στηρίξει τους νέους να «δουν τα όνειρά τους ως επιλογή», να γίνουν ανταγωνιστικοί, και να οικοδομήσουν την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. 

Κάθε νέος που εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργάζεται με έναν μέντορα που έχει παρόμοια ενδιαφέροντα και σταδιοδρομία. Ο μέντορας εισάγει τον συμμετέχοντα στην εργασιακή ζωή της Σουηδίας, οργανώνει επισκέψεις σε επιχειρήσεις, και παρέχει επαγγελματική συμβουλευτική. Έτσι, ο συμμετέχων δημιουργεί όλες τις απαραίτητες επαφές για να μεταβεί αργότερα ομαλά στην επαγγελματική ζωή. 

Σε αντάλλαγμα, ο συμμετέχων παρέχει γνώσεις για τον πολιτισμό και τις γλωσσικές του δεξιότητες, πραγματοποιώντας σεμινάρια, διαλέξεις, ή οργανώνοντας έρευνες καταναλωτών για την εταιρεία. Κάθε εταιρεία πληρώνει για το προνόμιο να εργάζεται με τους νέους μετανάστες και έτσι, η Mitt Liv εξασφαλίζει έσοδα. Επιπλέον, ο συμμετέχων αισθάνεται σαν ισότιμος εταίρος ο οποίος δεν λαμβάνει μόνο βοήθεια, αλλά συμβάλλει στην εταιρεία.

Το 2010 η Σοφία έλαβε υποτροφία από τον οργανισμό Ashoka. Επίσης, κατόρθωσε να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα.  Τώρα σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλες πόλεις. 

 Η Σοφία πίστεψε στην ανάπτυξη των ατόμων και της κοινωνίας μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργατικότητα. Δημιούργησε μία νέα κοινωνική πραγματικότητα στηρίζοντας το μέλλον και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, και πέτυχε το κοινωνικό της στοίχημα. Γιατί, όπως λέει και η ίδια: « Δεν υπάρχει λόγος για να μην μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί». 

Αυτά και… άλλα πολλά συμβαίνουν στις υπέροχες γειτονιές του κόσμου. Εμείς, χάρη στη Σοφία και σε άλλους αγωνιστές της αλλαγής, συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε με βαλίτσες γεμάτες από δημιουργικές ιδέες και πράξεις. Άραγε, ποιο θα είναι το επόμενο ταξίδι μας;