Lucas Simons "Κι όμως! Υπάρχει λύση για μια βιώσιμη-παραγωγική γεωργία" της Στέλλας Αντωνίου

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Τι γίνεται όμως, στη περίπτωση που το σακούλι μας δυσκολεύεται να γεμίσει με τρόφιμα; Την απάντηση θα μας τη δώσει ο Λούκας Σάιμονς, ένας φιλόδοξος καλλιεργητής πράσινης επιχειρηματικότητας που πήρε το φτυάρι του, έσκαψε βαθιά στο δημιουργικό μυαλό του, και έσπειρε τους σπόρους για μια μία βιώσιμη και παραγωγική γεωργία. 

Έτυχε να αναρωτηθείτε ποτέ για τις απειλές που αντιμετωπίζει η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων; Λόγω της συνεχούς έλλειψης φυσικών πόρων, της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων, οι αγρότες αδυνατούν να βελτιώσουν την παραγωγή, να επενδύσουν σε καλύτερες πρακτικές και να διασφαλίσουν την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. 

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να ενισχύσει η αγορά που εμποδίζει τις καλές γεωργικές πρακτικές, δίνοντας έμφαση στην ταχεία παραγωγή σε χαμηλό κόστος, καθώς επίσης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία είναι απρόθυμα να αναλάβουν κινδύνους. Η γεωργία θεωρείται υψηλού κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, διότι ο τομέας της γεωργίας είναι απρόβλεπτος και εποχιακός. Τι θα σας συνέβαινε λοιπόν, αν ήσασταν γεωργοί; Το πιο πιθανό είναι να βρισκόσασταν αποκλεισμένοι από την οικονομική στήριξη και την ασφάλιση. 

Ενώ η γεωργία εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα περιορίζει την ικανότητα των αγροτών να αναπτυχθούν. Ο Λούκας όμως, βρήκε τη λύση. Το όνομα αυτής, SCOPEinsight. 

Η SCOPEinsight ιδρύθηκε το 2010 στην Ολλανδία. Είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία αξιολόγησης, που αξιολογεί και βαθμολογεί τον επαγγελματισμό μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων και οργανώσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των αγροτικών επιχειρήσεων, των αγορών και των χρηματοδοτικών πηγών. Η SCOPEinsight λειτουργεί ως πάροχος ολοκληρωμένων πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους φορείς του γεωργικού κλάδου, και βοηθά τις αγροτικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις αγορές και στην οικοδόμηση  ικανοτήτων.

Η SCOPEinsight έχει κατασκευάσει έναν αλγόριθμο που καθορίζει τη δυνατότητα δανεισμού μιας επιχείρησης και βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων: εσωτερική διαχείριση, λειτουργία, δημοσιονομική διαχείριση, προμήθεια, αγορά, βιωσιμότητα, και εξωτερικοί κίνδυνοι. Έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν αλλαγές με βάση τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Επιπλέον, επιτρέπει σε άλλους οργανισμούς να κάνουν εκτιμήσεις για το κατά πόσον η οργάνωση του παραγωγού είναι κατάλληλη  για την τεχνική υποστήριξη, την ασφάλιση, ή την υποστήριξη της οικοδόμησης ικανοτήτων.

Οι γεωργικές επιχειρήσεις και οργανώσεις πληρώνουν ένα προσιτό αντίτιμο για κάθε αξιολόγηση τους, το οποίο χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει μέρος του κόστους της διαδικασίας αξιολόγησης. Οι αγρότες μπορούν έτσι να δουν τα δυνατά σημεία της επιχείρησής τους καθώς και τα στοιχεία προς βελτίωση. Αυτή η αξιολόγηση προστίθεται σε μια ηλεκτρονική πύλη, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Αυτό τους επιτρέπει να αναθεωρήσουν το προφίλ αξιολόγησης των γεωργικών οργανώσεων/επιχειρήσεων και να βρούνε αυτές τις οργανώσεις με τις οποίες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν.  

Μέχρι σήμερα, ο Λούκας έχει εφαρμόσει με επιτυχία το μοντέλο αυτό σε 12 χώρες στην Ανατολική και Δυτική Αφρική, καθώς επίσης και στη Λατινική Αμερική. Το 2011 τιμήθηκε ως Young Global Leader από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τα επιτεύγματά του στον τομέα του βιώσιμου εμπορίου, της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Το 2013 βραβεύτηκε από τον οργανισμό Ashoka. 

Χάρη στον Λούκας, το σακούλι μας θα γεμίσει με φασόλια, και το σπουδαιότερο, θα ξεχειλίσει από δημιουργικές ιδέες. 

Πες μου τι έσπειρες λοιπόν, να σου πω τι θα θερίσεις…