Lauren Diaz Arias "Ο άφθονος χρόνος στη φυλακή μετατρέπεται σε ευκαιρία επιχειρηματικότητας!"-της Στέλλας Αντωνίου

 

“Ανέβηκα στα σίδερα να δω την κοινωνία κι ο φύλακας με τράβηξε ντουγρού στα πειθαρχεία”, διάβασα στους στίχους ενός τραγουδιού και με πλημμύρισαν σκέψεις για το ζήτημα της κοινωνικής και οικονομικής επανένταξης των αποφυλακισμένων ατόμων.  Ποιες οι συνέπειες του εγκλεισμού ενός πρώην κρατούμενου; Πως, άραγε, ανασυγκροτεί την κοινωνική του ταυτότητα; Πως τον βοηθάμε να επανασυνδεθεί με το κοινωνικό περιβάλλον, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας;

Ταξιδεύοντας σε μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στην Κόστα Ρίκα, η  Lauren Diaz Arias θα μας δώσει τις απαντήσεις. Η Lauren περιμένει σε μια στάση Λεωφορείων. Εκεί, ένας άνδρας ζητά χρήματα για να αγοράσει εισιτήριο, προκειμένου να γυρίσει πίσω στο σπίτι του. Έχει μόλις αποφυλακιστεί και δεν έχει χρήματα πάνω του. Τότε η Lauren αρχίζει να μελετά την πολυπλοκότητα της κατάστασης:

- Αύξηση εγκληματικότητας στην Κόστα Ρίκα το 2013. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση είναι ένοχοι για τη διάπραξη εγκλημάτων που συνδέονται άμεσα με τη φτώχεια.

- Το ποινικό σύστημα των περισσότερων χωρών της Κεντρικής Αμερικής στερείται αποτελεσματικών μηχανισμών για κοινωνική επανένταξη. 

- Αδυναμία εύρεσης εργασίας αποφυλακισμένων λόγω του ποινικού στίγματος και της έλλειψης δεξιοτήτων. 

Φυσικά, η Lauren δεν έμεινε αμέτοχη. Το 2013 η Nueva Oportunidad ξεκίνησε τη λειτουργία της για να διευκολύνει και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των αποφυλακισμένων. Από τότε, η Nueva Oportunidad έχει σαρώσει τα βραβεία! Το 2014 βραβεύτηκε και από τον οργανισμό Ashoka.  

Τι είναι η Nueva Oportunidad; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας που υποστηρίζει την επανακοινωνικοποίηση των ατόμων που ετοιμάζονται να αποφυλακιστούν και ψάχνουν για μια νέα θέση εργασίας. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνει την «επιχειρηματικότητα» στη φυλακή, έτσι ώστε οι κρατούμενοι να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις μετά την αποφυλάκισή τους. 

Ποια είναι τα στάδια που ακολουθεί το πρόγραμμα; 

1. Προ-επιλογή κρατουμένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

2. Όσοι επιλεγούν, καλούνται να παρουσιάσουν μια επιχειρηματική  ιδέα στην επιτροπή.

3. 20 κρατούμενοι με τις καλύτερες ιδέες συμμετέχουν σε 30 συνεδρίες με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας. Αυτές οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια εθελοντών οι οποίοι είναι επαγγελματίες στον τομέα των επιχειρήσεων, φοιτητές και κοινωνικοί επιχειρηματίες.

4. ‘Έπειτα, η Nueva Oportunidad παρουσιάζει τις επιχειρηματικές ιδέες σε επενδυτές και διαγωνισμούς επιχειρηματικού σχεδίου προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, η οργάνωση βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες στη δημιουργία των επιχειρήσεων. 

5. Τέλος, ο νέος επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Nueva Oportunidad  μετά την  εδραίωση της επιχείρησής του, ώστε  να συνεχίσει να λαμβάνει λογιστικές, νομικές, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες έναντι πληρωμής, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.

Η Lauren έχει επικεντρωθεί στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών για να αλλάξει το ποινικό σύστημα στην Κόστα Ρίκα. Το πρόγραμμα της Nueva Oportunidad έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Σχεδιάζει να καλύψει όλες τις φυλακές της χώρας και φιλοδοξεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. 

«Το να δημιουργείς, σημαίνει επίσης να δίνεις μια μορφή στο πεπρωμένο σου», είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus. Έτσι, η Lauren Diaz Arias έδωσε την ευκαιρία στους κρατούμενους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί άλλοι βλέπουν τις δυσκολίες, ενώ άλλοι εστιάζουν μόνο στις ευκαιρίες…