Kelly Davies: "Σκοράροντας … στην επαγγελματική ανέλιξη και την τοπική επιχειρηματικότητα"- του Δημήτρη Γκαντίδη

Ο ήλιος δύει και οι προβολείς ανάβουν. Το γήπεδο της γειτονιάς σφύζει από ζωή. Ο τοπικός αθλητικός σύλλογος μετατρέπεται στην παλιά αλάνα, στο πάρκο, όπου ο παλμός της νεολαίας -και όχι μόνο- συνεχίζει να χτυπά γεμάτος ενέργεια και ρυθμό. Μια μπάλα, μια ρακέτα, ένα μπαστούνι του γκολφ, ακόμα και ένα μαγιό αρκούν για να φέρουν την τοπική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά. Για την Kelly Davies όμως, αυτή η συνάθροιση είναι κάτι παραπάνω∙ στα μάτια της, ο τοπικός αθλητικός σύλλογος μεταμορφώνεται σε χώρο μάθησης, κοινωνικοποίησης και επαγγελματικής ανέλιξης. Φορά τα ποδοσφαιρικά της παπούτσια, βγάζει από το χαρτοφύλακα μια ντουζίνα επιχειρηματικά πλάνα και μαζί με τους συνεργάτες της μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ψιθυρίζοντας μια λέξη: «Vi-ability».

Ήδη από τα παιδικά της χρόνια η Kelly Davies έκανε τον αθλητισμό -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο- τρόπο ζωής. Ξεκινώντας από τα γήπεδα της βόρειας Ουαλίας, όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν, αλλά σε ηλικία 16 ετών είδε τον εαυτό της να παίζει στην Arsenal και να κουβαλάει ήδη την εμπειρία της εθνικής παίδων. Γνωρίζοντας εκ των έσω τη λειτουργία των αθλητικών συλλόγων συνειδητοποίησε πως τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό μια κίνηση θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή. Αφενός, αντελήφθη πως η βιωσιμότητα ενός αθλητικού συλλόγου δεν απαιτεί μόνο γερά πνευμόνια και αθλητικό πνεύμα, αλλά ένα σύνολο γνώσεων και ηγετικών δεξιοτήτων που μπορούν έμπρακτα να καλλιεργηθούν. Αφετέρου, διαισθάνθηκε πως η ενασχόληση με τη διαχείριση του συλλόγου μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική του αποτελεσματικότητα αλλά και να μετατρέψει τους συμμετέχοντες σε επιτυχημένους επαγγελματίες. Η πειραματική εφαρμογή του εγχειρήματος όχι μόνο κατάφερε να συγκεντρώσει £175000 το πρώτο έτος αλλά ταυτόχρονα μετέτρεψε εφήβους ηλικίας 16-18 ετών, που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο και βρίσκονταν στο περιθώριο, αρχικά σε διαχειριστές ενός αθλητικού συλλόγου και τελικά σε ικανούς εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Από το 2010 και μέχρι σήμερα το πρόγραμμα Vi-ability είναι πια πραγματικότητα, με τα βραβεία να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η συνταγή της επιτυχίας είναι ξεκάθαρη: 12 συμμετέχοντες αναλαμβάνουν δύο φορές την εβδομάδα και για ένα διάστημα τριών μηνών τη διαχείριση ενός τοπικού αθλητικού συλλόγου. Συγκροτούν ομάδες και μέσα από δοκιμασίες επίλυσης προβλημάτων αποκτούν σε ρεαλιστικές συνθήκες γνώσεις εμπορικής διαχείρισης, οικονομικών, διοίκησης, ηγεσίας, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ ταυτόχρονα με στρατηγικές ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες στη συνέχεια πιστοποιούνται. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες προωθούνται σε επιδοτούμενα από το κράτος προγράμματα απασχόλησης με τους υπεύθυνους του Vi-ability να συνεχίζουν να τους παρέχουν συμβουλευτική στήριξη για πάνω από 13 εβδομάδες. Κατά αυτόν τον τρόπο, 380 άνεργοι το χρόνο αποκτούν ανταγωνιστικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες με το ποσοστό της εν συνεχεία εύρεσης εργασίας και μάλιστα σε θέσεις πλήρους απασχόλησης να φτάνει το 85%. Ταυτόχρονα, επωφελημένοι βγαίνουν και οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι, επειδή συχνά στην πλειοψηφία τους υπολείπονται σε γνώσεις οικονομικών, διοίκησης και διαχείρισης προσωπικού, υπολειτουργούν και δεν αξιοποιούν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.           

Το εγχείρημα της Kelly Davies απέκτησε σύντομα απήχηση. Επεκτάθηκε σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους φτάνοντας μέχρι και το Λονδίνο, με τα αιτήματα για συνεργασία να προέρχονται πια και από άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Το Vi-ability δεν περιορίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο. Αντίθετα, αξιοποιείται και σε αθλήματα όπως το γκολφ, το τένις, η κολύμβηση, το χόκεϊ. Μάλιστα, πέρα από τους νεαρούς ενήλικες, φιλοδοξεί να συμπεριλάβει άτομα με αναπηρίες, καθώς και να αξιοποιήσει τη δυναμική της τρίτης ηλικίας. Τέλος, θέλοντας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, επεκτείνεται και στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Αγοράζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή οι παίκτες μπορούν να διαχειριστούν την εικονική πια αθλητική τους ομάδα και να αναπτύξουν μέσω αυτής της ψηφιακής τους εμπειρίας τις ηγετικές και διαχειριστικές τους ικανότητες. 

Η Kelly Davies, είναι καιρό στο χώρο των πέναλτι. Στόχος της, ωστόσο, δεν είναι πια μόνο τα αντίπαλα δίχτυα. Στόχος της είναι, όσοι την παρακολουθούν, να μπουν στο γήπεδο, να καινοτομήσουν και μέσα από τις δράσεις τους να έρθει η αλλαγή.