Jimmy Wales "Wikipedia…παράθυρο στην παγκόσμια γνώση"- του Δημήτρη Γκαντίδη

Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα και το ματς ξεκινά. Τα ονόματα των παικτών εναλλάσσονται από πάσα σε πάσα και η συζήτηση ξεκινά. Σε ποια ομάδα τελικά υπέγραψε ο επιθετικός που μόλις σκόραρε; Ποια είναι η σταδιοδρομία του προπονητή της αντίπαλης ομάδας με το περίεργο επίθετο; 

Στο δωμάτιο των παιδιών γίνεται σαματάς. Ποιος είναι ο παλαιότερος σούπερ ήρωας και ποιος τον δημιούργησε; Πλησιάζουν στο σαλόνι με φωνές για να ρωτήσουν τους ενήλικες. Στα μάτια τους αυτοί έχουν όλες τις απαντήσεις. Πρώτος όμως φτάνει ο πεντάχρονος Νικολάκης με ένα δεινόσαυρο μινιατούρα στο χέρι και ρωτάει τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι και γιατί γίνονταν τόσο μεγάλοι. Στο διπλανό δωμάτιο η Μαριάννα έχει να κάνει μια εργασία για το σχολείο και βομβαρδίζει όποιον βρει μπροστά της με ερωτήσεις για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη κίνηση των περισσοτέρων σήμερα θα ήταν να ανατρέξουν στην πιο κοντινή ηλεκτρονική συσκευή τους και να σερφάρουν στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας μερικές λέξεις. Ποια λέξη όμως είναι συνυφασμένη με τη γρήγορη, δωρεάν και αξιόπιστη εύρεση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων σε πάνω από 250 γλώσσες; Καλά το σκεφτήκατε… Wikipedia….

Πνευματικό δημιούργημα του Jimmy Wales, η Wikipedia κατορθώνει να αξιοποιεί καθημερινά την παγκόσμια γνώση και εμπειρία παρέχοντας σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου μια τράπεζα πληροφοριών, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται και επαληθεύεται από τους ίδιους τους χρήστες. Εξελίσσεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός χωρίς ποτέ να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Κάθε νέα προσθήκη αξιολογείται και διορθώνεται ή επιβεβαιώνεται από χιλιάδες ενεργούς συνεργάτες, από έμπειρους διαχειριστές εκλεγμένους από την κοινότητα των χρηστών, καθώς και από κάθε χρήστη ξεχωριστά. 

Η Wikipedia καθιστά τη γνώση προϊόν της ανθρωπότητας προσφέροντας σε όλους πρόσβαση όχι μόνο στην πληροφορία αλλά και στην καταγραφή και τεκμηρίωσή της. Οι χρήστες συμμετέχουν σε ένα δραστήριο διάλογο που δε γνωρίζει σύνορα και έχει σαν μόνο στόχο να προσεγγίσει και να προβάλει την πληροφορία ιδωμένη από όλες τις πλευρές. 

Στόχος του Jimmy Wales ήταν η δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου εγκυκλοπαίδειας προσιτής σε όλους. Η εμπειρία του στο χώρο της επιχειρηματικότητας τον έπεισε πως με την κατάλληλη υποδομή η συλλογική προσπάθεια μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την ατομική, οδηγώντας στη υλοποίηση σημαντικών εγχειρημάτων. Το όραμά του αυτό το υποστήριξε με θέρμη πετυχαίνοντας να συγκροτήσει το μεγαλύτερο συνεργατικό δίκτυο του διαδικτύου.

 Ο συλλογικός και μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του εγχειρήματός του επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι για την παραγωγή της εγκυκλοπαίδειας εργάζονται μόλις 15 υπάλληλοι, με περισσότερους από 280.000 εθελοντές να επιμελούνται πάνω από 5,3 εκατομμύρια καταχωρίσεις. Η ευχέρεια διαχείρισής των καταχωρήσεων διευρύνεται σε όλο και περισσότερο καθιστώντας τους χρήστες όλο και περισσότερο υπεύθυνους για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του τελικού προϊόντος. 

Ο Jimmy Wales κατόρθωσε να φέρει την παγκόσμια γνώση και εμπειρία σε απόσταση ικανή για ένα γόνιμο διάλογο. Προϊόν αυτής της συνδιαλλαγής είναι μια εγκυκλοπαίδεια που διαρκώς ανανεώνει το περιεχόμενό της και ελέγχεται ανά πάσα στιγμή από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου. Κάθε καταχώριση υπόκειται σε διαρκή αξιολόγηση και εμπλουτίζεται καθιστώντας την δημιούργημα ενός συλλογικού νου. 

Ο Jimmy Wales άνοιξε απλά ένα παράθυρο προς τον κόσμο της ανθρώπινης γνώσης αφήνοντας την ανθρωπότητα να διαμορφώσει το σκηνικό που μπορεί κανείς να ατενίσει. Ας βάλουμε λοιπόν κι εμείς τη δική μας πινελιά.