Ingrid De Jonghe : "Η καλή νεράιδα των παιδιών και των νέων "- της Αννάς Ρέμπελου

Στους ταραγμένους καιρούς μας η Βελγίδα πρώην δικηγόρος και νυν θεραπεύτρια αναλαμβάνει να κάνει τα «μαγικά» της ώστε να βοηθήσει τους νέους να ξεπεράσουν το στρες και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Τι μπορεί να κάνει μια επιτυχημένη δικηγόρο να αφήσει την καριέρα της στα 40 της χρόνια και να αλλάξει πορεία και αντικείμενο απασχόλησης; Κάποιοι το λένε «κρίση μέσης ηλικίας» που οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των στόχων για την ζωή, άλλοι το λένε εξέλιξη και αρκετοί μιλούν για αφοσίωση στην πραγματική αποστολή τους σε αυτό το σύντομο ταξίδι πάνω στην Γη. Η Ingrid De Jonghe, η οποία είναι μέλος-σύντροφος του οργανισμού Ashoka του Βελγίου για το επίτευγμά της που ονομάζεται TEJO –πρόκειται για ένα δίκτυο επαγγελματιών θεραπευτών με σκοπό την δωρεάν και κυρίως αποτελεσματική ψυχολογική βοήθεια και στήριξη των νέων- μάλλον θα επέλεγε το τελευταίο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Ingrid De Jonghe γεννήθηκε στην Αμβέρσα, το γνωστό λιμάνι βόρεια του Βελγίου στην περιοχή της Φλάνδρας και ήταν το μεσαίο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς της είχαν μια μικρή επιχείρηση και δούλευαν πολύ σκληρά αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να δώσουν στα παιδιά τους όλη εκείνη την προσοχή που χρειάζονταν. «Μεγάλωσα σε μια ζεστή οικογένεια όπου υπήρχε πολλή προσοχή και έμφαση στην προσωπική μας εξέλιξη. Όταν ήμουν μικρή διάβαζα πολλά βιβλία, έπαιζα μουσική και αγαπούσα πολύ την φύση. Στο σχολείο ακολούθησα τις κλασσικές σπουδές και τα 18 μου αποφάσισα να σπουδάσω νομικά» εξηγεί η Ingrid. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα νομικά και κατόπιν στην εγκληματολογία, άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος. Από την αρχή αυτής της καριέρας, όμως, η Ingrid συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πολλά κενά στο νομικό σύστημα της Φλάνδρας σχετικά με τους νέους και ειδικά τους ανήλικους. Έτσι, αποφασίζει σε ηλικία 29 ετών να οργανώσει ένα δίκτυο νεαρών δικηγόρων οι οποίοι θα προσπαθούσαν να βρουν και να προτείνουν λύσεις για αυτά τα κενά. Στόχος ήταν αφενός μεν η καλύτερη υπεράσπισή τους, αφετέρου δε, η διάκριση και ειδική μεταχείριση αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Πράγματι, η δράση των «Youth Lawyers» της Ingrid οδήγησε σε αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης της Φλάνδρας που αφορούσε τους ανήλικους.

Μετά από 15 χρόνια την δικηγορία, ωστόσο, η Ingrid De Jonghe νιώθει πως ήρθε η ώρα για την μεγάλη αλλαγή. Όλα αυτά τα χρόνια διαπίστωσε πως η ανάγκη για υποστήριξη σε επίπεδο ψυχολογίας και συμπεριφοράς πέρα από την όποια νομική βοήθεια, παρέμενε μεγάλη στην χώρα της. Οι ραγδαίες αλλαγές στην βελγική κοινωνία (περισσότερα διαζύγια, νέοι γάμοι, σχολικός εκφοβισμός κλπ) αφήνουν πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές, με αισθήματα απώλειας και μελαγχολίας.

Για την Ingrid, εάν αυτή η ψυχολογική πίεση και οδύνη δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε συστημικά προβλήματα, όπως η κατάχρηση ουσιών, βία, βαριά κατάθλιψη και εγκληματικότητα. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων με ψυχολογικά προβλήματα στο Βέλγιο έχει αυξηθεί κατά 36% τα τελευταία δέκα χρόνια. Ειδικά οι ανήλικοι, δυσκολεύονται πολύ να βρουν επαγγελματική υποστήριξη από τις υφιστάμενες κρατικές δομές με τα ραντεβού να καθυστερούν από  ένα έως δύο χρόνια καθώς προωθούνται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις (σχιζοφρένεια, παράνοια κλπ). Επίσης, το γεγονός ότι χρειάζεται γονική συναίνεση είναι ένα ακόμα πρόβλημα, αφού πολλές φορές αυτή δεν δίνεται και έτσι μπλοκάρουν τα ραντεβού.

Έτσι, λοιπόν, η Ingrid παρότι παντρεμένη με τέσσερα παιδιά και με αυτό που λένε «στρωμένη καριέρα», ξανακάθεται στα θρανία για να σπουδάσει αυτή την φορά ψυχολογία και παιδαγωγική. Μετά τις σπουδές εργάζεται για έναν χρόνο σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και στα 40 της είναι πια θεραπεύτρια με ειδίκευση στην συμπεριφορά και τα συστήματα θεραπείας. Συναντιέται με αξιωματούχους της βελγικής κυβέρνησης για να συζητήσει το πρόβλημα αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Το 2009 γράφει ένα άρθρο στο οποίο προτείνει μια νέα προσέγγιση θεραπευτική για τους εθελοντές ψυχοθεραπευτές, το οποίο κάνει αίσθηση. Η Ingrid μιλά σε πανεπιστήμια, δίνει συνεντεύξεις και συγκεντρώνει δίπλα της 40 θεραπευτές. Αυτό ήταν και το ξεκίνημα της TEJO.

TEJO : «Κάπου να μιλήσω…»

Το πρώτο κέντρο TEJO άνοιξε στην Αμβέρσα το 2010. Από τότε έως σήμερα, έχει βοηθήσει περισσότερους από 2.000 νέους. Το δίκτυο επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις στο Βέλγιο – αναμένεται να ανοίξουν κέντρα και στην Ολλανδία- και ήδη απασχολεί 90 εθελοντές από τους οποίους οι 60 είναι επαγγελματίες θεραπευτές.

«Οι θεραπευτές για τα παιδιά δημιούργησαν ένα παιδαγωγικό μέρος όπου αυτά λαμβάνουν άμεση ψυχοθεραπευτική καθοδήγηση, ανώνυμα και δωρεάν. Ήθελα να δουλέψω με εθελοντές γιατί αυτό φέρνει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στους χώρους της TEJO. Είμαστε ένα είδος «εργαστηρίου» όπου προσπαθούμε να βρούμε μαζί ποια μέθοδος είναι  καλύτερη για το κάθε παιδί και τις ανάγκες του» λέει η Ingrid De Jonghe και εξηγεί πως τα συμβουλευτικά μοντέλα του 21ου αιώνα οφείλουν να προσκαλούν επαγγελματίες από διάφορους επιστημονικούς χώρους και να λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία των κοινωνιών και τους εθνικά ετερογενής πληθυσμούς τους πλέον.

Πέρα από το δίκτυο των επαγγελματιών που έχει δημιουργήσει η Ingrid (βοηθούν για έναν χρόνο τουλάχιστον και λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση) και τους σταθερούς χώρους παροχής ατομικής ή και ομαδικής συμβουλευτικής βοήθειας, η TEJO ανοίγει σε κεντρικά σημεία των πόλεων τα σαββατοκύριακα και τις βραδινές ώρες, κέντρα ελεύθερης πρόσβασης όπου νεαρά άτομα μπορούν να πάνε και ανώνυμα να μιλήσουν για αυτό που τους απασχολεί.