Ignace Schops - "Το όραμα για την συμβατότητα της οικολογίας με την οικονομική ανάπτυξη φυσικών πόρων και τοπικών κοινωνιών με τη συμμετοχή πολιτών, επιχειρηματιών και κυβερνήσεων"-της Άννας Μάκρα

    

 

Το Μάρτιο του 2006, ο ένθερμος φυσιολάτρης Ignace Schops και μέλος της Ashoka Fellowship από  το 2008, εγκαινίασε το Hoge Kempen, το πρώτο εθνικό πάρκο του Βελγίου, και ανέπτυξε την ιδέα του για την περιβαλλοντική και συγχρόνως τουριστική και οικονομική ανάπτυξη παρόμοιων φυσικών καταφυγίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης με την συμμετοχή πολιτών, επιχειρηματιών και κυβερνητικών φορέων.  

Πριν το 2006, το Hoge Kempen βρισκόταν σε μία παραμελημένη έκταση 6.000 εκτάσεων στην επαρχία Limburg του Βελγίου λόγω περιορισμένων κρατικών πόρων. Ο Ignace οραματίστηκε ένα νέο μοντέλο οικολογικής και συμμετοχικής ανάπτυξης που θα ξεκινούσε από τη βάση των τοπικών κοινωνίων προς τα επάνω (bottom-up approach), σε αντιδιαστολή με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Το κατάφερε με το να κάνει το πάρκο πιο προσιτό και με πολλαπλά σημεία εισόδου σε νέους, τουρίστες και συνταξιούχους, χωρίς περιφράξεις και εισιτήρια, μέσω πρωτοβουλιών όπως την δημιουργία του μεγαλύτερου ιδιωτικού ποδηλατικού δικτύου στη Ευρώπη που προσελκύει πάνω από 100.000 τουρίστες στην περιοχή από το 1996, την αφύπνιση και εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επιχειρήσεων για τη σημασία των φυσικών πάρκων σε πυκνοκατοικημένες περιόχες για την τοπική οικονομία και τον εσωτερικό τουρισμό, και την δημιουργία ενός «σήματος κατατεθέν» για το Hoge Kempen που ενσαρκώνεται από εννέα πέτρες στο σχήμα ενός αποτυπώματος. 

Τα οφέλη από τις παραπάνω πρωτοβουλίες πολλαπλά: πάνω από 700.000 τουρίστες έχουν επισκεφθεί το πάρκο και τις γύρω περιοχές καθώς και πάνω από 100 επιχειρήσεις και εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από την έναρξη του πάρκου. Επιπλέον, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στην περιβαλλοντική ανάπτυξη και αποκατάσταση του Hoge Kempen καθώς και 30 με 50 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί από δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές για την ολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα κέρδη για την τοπική τουριστική βιομηχανία είναι άνω των 24 εκατομμυρίων ετησίως από την επταπλάσια αύξηση των τουριστών στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Ignace κατάφερε επίσης να αφυπνίσει τις τοπικές κυβερνήσεις του Βελγίου αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αλλάξουν την αντίληψη που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο για τα περιορισμένα κονδύλια προς την οικολογία και το περιβάλλον, με την ενεργοποίηση των πρωτοβουλιών του που συνδυάζει την οικολογική και επιχειρηματική/τουριστική ανάπτυξη συγχρόνως, ενώνοντας τις φωνές των πολιτών, οικολόγων και επιχειρήσεων κάτω από μία δημιουργική και αμοιβαίως κοινωφελή συμμαχία. Η ΕΕ με την ενεργοποίηση των νέων κανονισμών για την υποχρεωτική οικολογική πρόβλεψη σε κάθε οικονομική επένδυση άκουσε τα καλέσματα της νέας πραγματικότητας. 

Ο Ignace Schops από νωρίς αντιλήφθηκε τις νέες τάσεις στο τουρισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον καταναλωτισμό και τον υλισμό των πραγμάτων και αναζητούν να επανακαθορίσουν την σχέση τους με το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, οι περιορισμένοι προυπολογισμοί των οικογενειών, η αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων οδηγούν τα άτομα στην αναζήτηση εγγύτερων τουριστικών προορισμών και εναλλακτικών εμπειριών με τη φύση, όπως είναι τα φυσικά καταφύγια μέσα στην Ευρώπη. Ο Ignace εντόπισε το ανεκμετάλλευτο κενό του φυσικού τουρισμού και τις δυνατότητές του στην Ευρώπη, και ειδικότερα στο Βέλγιο, Γαλλία και Αγγλία όπου γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν το βιομηχανικό παρελθόν τους από την εξόρυξη άνθρακα σε πιο υγιέστερες τοπικές οικονομίες. Με την προσέγγιση του και την δημιουργία δικτύων ποδηλασίας δίνει άμεση πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες σε φυσικές περιοχές ενώ δείχνει στην επιχειρηματική κοινότητα την μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση στην δύναμη της φύσης και στην αυθεντικότητα του τουρισμού, με την αποφυγή μεγάλων τουριστικών υποδομών και εμπορευματοποιημένων τουριστικών εμπειριών. Συγχρόνως αποδεικνύει στους οικολόγους ότι η συνεργασία με επιχειρηματίες μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τη συντήρηση και διατήρηση των φυσικών καταφυγίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς την συνήθη ύπαρξη περιφράξεων.    

Ο Ignace Schops περιγράφει τον εαυτό του ως έναν εραστή της φύσης και ένθερμο οικολόγο. Από νωρίς συμμετείχε σε περιβαλλοντικά κινήματα ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Natuurpunt, Flanders’ Conservation Union. Από το 2003 ασχολείται με τη δημιουργία του διαχειριστικού του σχεδίου για την αμοιβαία κινητοποίηση και συμμαχία πολιτών, τοπικών επιχειρηματιών και τοπικών κυβερνήσεων για την οικολογική και οικονομική ανάπτυξη ανεκμετάλλευτων φυσικών σημείων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πείθοντας την Βελγική κυβέρνηση να παράσχει χρηματοδότηση 28 εκατομμυρίων ευρώ για την ναυαρχίδα του οράματός του, το πάρκο Hoge Kempen καθώς και για άλλα τοπικά καταφυγία στην περιοχή της Flanders. Το 2008 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Goldman Environmental Prize που του απέφερε περισσότερη αναγνωρισιμότητα και ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που το αξιοποίησε στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας του και περα από τα σύνορα του Βελγίου για την συμβατότητα μεταξύ περιβαλλοντικής διατήρησης και οικονομικής ανάπτυξης. Από τότε ασχολείται ενεργά με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, επενδυτικών σχημάτων, φορολογικών κινήτρων και ιδιωτικών/δημόσιων συνεργασίων που θα του επιτρέψουν την εξάπλωση του οράματος του και σε διεθνές επίπεδο. ‘Ηδη έχει ξεκινήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες με το πάρκο Hoge Kempen στην Γαλλία, Αγγλία και Λετονία.