Guilhem Chéron- «Ανθρωποκυψέλες» που μεγαλουργούν!- της Εύης Πρωτοπαπαδάκη

Πως θα σας φαινόταν αν χρησιμοποιούσατε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αγοράσετε το μαρουλάκι ή τις φραουλίτσες σας;  Αν δίνατε ραντεβού με τον παραγωγό κοντά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας; Και όμως είναι κάτι που ήδη κάνουν οι γείτονες μας, οι Γάλλοι. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει εκεί. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου διανομής και αγοράς αγροτικών προϊόντων. 

Η κεντρική ιδέα αφορά στη δημιουργία ανθρώπινων τοπικών «κυψελών» στις οποίες συναλλάσσεται μια κρίσιμη μάζα παραγωγών και καταναλωτών. Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν οργανικές μεθόδους παραγωγής ή να είναι στη διαδικασία εισόδου σε αυτές. Επιπλέον, πρέπει να ακολουθούν όλους τους τοπικούς κανονισμούς και ρυθμίσεις ως προς την υγεινή και τις διαδικασίες παραγωγής και διατήρησης των προϊόντων. Έχουν ήδη δημιουργηθεί περισσότερες από 200 αγορές στη Γαλλία, με συμμετέχοντες 15.000 τακτικούς πελάτες και μηνιαίο τζίρο 700.000€. Σιγά σιγά οι κυψέλες εξαπλώνονται και στις συνοριακές περιοχές της Γαλλίας με Ιταλία και Ισπανία, ενώ ο εμπνευστής του δικτύου Guilhem Cheron, έχει αρχίσει να δέχεται αιτήματα από τις Η.Π.Α.

Πως λειτουργεί όμως η «κυψέλη»; Κάθε «κυψέλη» ηγείται από ένα μέλος της τοπικής κοινωνίας το οποίο έχει την ευθύνη να φέρει σε επαφή κοντινούς παραγωγούς και καταναλωτές, αλλά και να διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοράς της «κυψέλης». Ο ηγέτης λοιπόν, πρέπει να αξιολογήσει τους ντόπιους παραγωγούς και να χτίσει μαζί τους σχέσεις ώστε να συμμετάσχουν στο μοντέλο αυτό διανομής, ενώ παράλληλα πρέπει να κινητοποιήσει τους καταναλωτές στις κοντινές γειτονιές μέσα από τη διαφήμιση και τη διαχειρίση της κοινότητας στο διαδίκτυο. Αυτοί οι αρχηγοί-εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες, κερδίζουν ένα μικρό μερίδιο από τη συναλλαγή (κατά μέσο όρο 400 €/μήνα) και ένα σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινότητα. 

Οι καταναλωτές, παραγγέλνουν απευθείας ηλεκτρονικά από τον κατάλογο των τοπικών παραγωγών και κάθε μια ή δύο εβδομάδες παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά τους. Οι παραγωγοί οι οποίοι πληρώνονται μέσω διαδικτύου, καταφθάνουν στην κυψέλη εφόσοον υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός παραγγελιών που θα τους εξασφαλίσει ότι η παρουσία τους θα ειναι κερδοφόρα. Στο σημείο της παραλαβής, οι καταναλωτές παραλαμβάνουν τα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και έτσι χτίζουν μια σχέση μεταξύ τους, γεγονός το οποίο  διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του φαγητού αλλά και μια αίσθηση ένταξης σε μια κοινότητα. 

Ποιος είναι όμως ο Guilhem Chéron και τι τον ώθησε να συλλάβει αυτήν την ιδέα; Ο Guilhem μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η μαγειρική και η υψηλής ποιότητας διατροφή ήταν σημαντικά. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο το οποίο αγάπησε με πάθος και αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δεξιότητες του όχι για να δημιουργήσει νέα προϊόντα και σχέδια υπηρετώντας τον υπερκαταναλωτισμό, αλλά να ανασχεδιάσει τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και τα μοντέλα διανομής φαγητού. Στην 15ετή καριέρα του ως σχεδιαστής, εξερεύνησε πολλά διαφορετικά μονοπάτια σχετικά με τη διανομή και κατανάλωση του φαγητού. Η δημιουργικότητα του αλλά και οι εμπειρίες του αυτά τα 15 χρόνια, τον οδήγησαν τελικά σε αυτό το ρεαλιστικό μεν αλλά ανατρεπτικό μοντέλο της «κυψέλης»! Το όραμα του για το μέλλον είναι να διασφαλίσει ότι ο πυρήνας της δουλειάς του θα έχει πάντα ένα ισχυρό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.