André Dupon: “Vitamin T”, το αντίδοτο στην ανεργία - του Δημήτρη Γκαντίδη

Φανταστείτε πως κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και μέσα από ένα μαγικό παράθυρο καταφέρνετε να αντικρίσετε ξεκάθαρα το σύμπαν  της σύγχρονης αγοράς εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα. Τι θα παρατηρούσατε;

Σίγουρα θα σας προκαλούσαν δέος τεράστιοι πολυεθνικοί κολοσσοί, οι οποίοι μεσουρανούν καταπίνοντας στο πέρασμα τους επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας και αδύναμους ανταγωνιστές. Μπορεί να μην το προσέξετε με την πρώτη ματιά, κι όμως το βλέμμα τους διαρκώς αναζητά εργαζόμενους ικανούς να στελεχώσουν τις ολοένα και αυξανόμενες δραστηριότητές τους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξειδίκευση  ασφαλώς και καθιστά την αναζήτησή τους πολύ επιλεκτική, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώνεται και πως η ανάγκη τους για νέο προσωπικό στερεύει. 

  Στη συνέχεια, γύρω από αυτή την ανελέητη μάχη γιγάντων θα προσέχατε εκατομμύρια ανέργους να στροβιλίζονται σε τροχιά αναζήτησης εργασίας, με διαφορετική ταχύτητα ο καθένας και σε διαφορετική απόσταση από το κέντρο της αγοράς εργασίας. Πολλοί από αυτούς κατέχουν έναν ολόκληρο κατάλογο εφοδίων στις πλάτες τους. Άλλοι κουβαλούν χρόνια εμπειρίας, ακόμα και αν αυτή θεωρείται ξεπερασμένη. Σε μεγαλύτερη απόσταση ακολουθούν αμέτρητοι άνεργοι που η έλλειψη ανταγωνιστικών δεξιοτήτων και γνώσεων τους καθιστά αδρανείς. Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω κοινωνικών στερεοτύπων και απότομων κοινωνικών αλλαγών μένουν στο περιθώριο και πασχίζουν να επιβιώσουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Κάπου ανάμεσα στη μάζα των ανέργων διακρίνονται κάποιες αδύναμες κυρίως προσπάθειες αξιοποίησης όλου αυτού του ανενεργού δυναμικού. Οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες πασχίζουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης στηριζόμενες σε δωρεές, ισχνές επιδοτήσεις και διαρκώς μειούμενες κρατικές επιχορηγήσεις. Κινούμενες και αυτές στο χώρο της ανεργίας και μην έχοντας πραγματικές συνδέσεις με το χώρο της απασχόλησης συνήθως επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν μερικές μόνο νησίδες προσωρινής απασχόλησης. Ταυτόχρονα, δεν παρέχουν στους ανέργους τα εφόδια που απαιτούνται, ώστε να γίνουν άξιοι διεκδικητές μιας θέσης εργασίας.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν να γεφυρωθεί αυτό το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση εργασίας; Ο André Dupon απαντά  με μια φράση γεμάτη νόημα: “Vitamine T”. Δραστηριοποιούμενος στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες γύρω από την αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές του γαλλικού Βορρά, κατάφερε να διαμορφώσει ως διευθυντής της “Vitamine T” μια μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας φέρνοντας σε επαφή μεγάλες επιχειρήσεις και κοινωνικούς φορείς. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων συστήνονται επικερδείς εταιρίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα της “Vitamine T”. Αυτές με τη σειρά τους παρέχουν θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης σε ανέργους και εν συνεχεία μετατρέπονται σε πηγή απορρόφησης καταρτισμένου προσωπικού για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τα έσοδα των υβριδικών αυτών εταιριών επενδύονται ξανά με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων συνεργασιών. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: το πρακτορείο εύρεσης προσωρινής εργασίας Janus σε συνεργασία με την Adecco, το πρώτο και μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων Envie 2è Nord, σε συνεργασία με την Ολλανδική Van Gansewinkel, ή ακόμα τα καταστήματα “La Part du Pain”, προϊόν συνεργασίας με την αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων Paul. 

Με τη χρηματοδότηση των μεγάλων εταιριών να μην ξεπερνά το 49% του κεφαλαίου και με βασικό εταίρο τη Vitamine T, οι υβριδικές επιχειρήσεις κατορθώνουν να λειτουργούν αυτόνομα επενδύοντας το σύνολο των κερδών τους στον κοινωνικό προσανατολισμό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στην επαναδραστηριοποίηση και επανένταξη του εργατικού δυναμικού. Χάρη στο εγχείρημα του André Dupon, έχουν δημιουργηθεί 14 εταιρίες, οι οποίες παρέχουν πάνω από 3000 νέα συμβόλαια εργασίας το χρόνο και επενδύουν ετησίως 50 εκατομμύρια ευρώ στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το ποσοστό της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας αγγίζει το 65-100%.

Ο André Dupon και η Vitamine T καθιστούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα πιο ισχυρή από ποτέ. Δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύουν σε αυτές. Αξιοποιούν το ιδιωτικό κεφάλαιο και ενδυναμώνουν την αγορά εργασίας. Αξίζουν λοιπόν την προσοχή μας.