Ana Bella Estevez «Βάλε τέλος στη βία … μπορείς! Ήμουν κι εγώ στη θέση σου…» του Δημήτρη Γκαντίδη

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει κάποια μορφή βίας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή κοινωνικής τάξης. Το 80% των γυναικών, που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας αποφεύγουν να κινηθούν νομικά παρά τη σωματική και την ψυχολογική βία που υφίστανται. Αντίθετα, απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους μειώνοντας τις ήδη συχνά περιορισμένες και ελεγχόμενες κοινωνικές τους επαφές. Ταυτόχρονα, οι εικόνες κακοποιημένων γυναικών που προβάλλονται από τα ΜΜΕ τις ωθούν στην περιθωριοποίηση από το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουν μια στρεβλή εικόνα για τον εαυτό τους, χάνουν την αυτο-εκτίμησή τους και θυματοποιούνται. Έτσι, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, πείθουν τον εαυτό τους πως δεν είναι ικανές να αλλάξουν τη ζωή τους.
Κι όμως η αλλαγή είναι εκεί και περιμένει. Η Ana Bella Estevez βιώνοντας την ενδοοικογενειακή βία για πάνω από μια δεκαετία αναζήτησε μια καλύτερη ζωή. Ψάχνοντας για ένα χέρι βοήθειας συνειδητοποίησε πως η επικοινωνία με άτομα που είχαν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες τη γέμιζε με δύναμη και θέληση να αλλάξει. Σύντομα,  ένιωσε πως καταπίεζε μέσα της ικανότητες που την κρατούσαν παθητική και τις οποίες η κοινωνία στην οποία ζούσε δεν μπορούσε να γνωρίσει και να αξιοποιήσει. Μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κακοποιημένες γυναίκες και οργανώνοντας ανεπίσημα ομαδικές συζητήσεις στάθηκε και πάλι στα πόδια της. Μάλιστα, κατάφερε να αναθρέψει μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. 
Διαθέτοντας πια τη γνώση πως η γυναικεία κακοποίηση μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης αποφάσισε να κινητοποιηθεί πιο δυναμικά. Το 2006 με ίδιους πόρους έθεσε σε λειτουργία στη Σεβίλλη της Ισπανίας ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης κακοποιημένων γυναικών αξιοποιώντας τη δυναμική της καθεμιάς και τις ατομικές τους ικανότητες με απώτερο στόχο να κινηθούν νομικά εναντίον του βασανιστή τους νικώντας την περιθωριοποίηση και πιστεύοντας στον εαυτό τους.  Πηγή στήριξης αποτελούν οι αναρίθμητες ιστορίες και η εθελοντική συμμετοχή γυναικών που κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς την ανεξαρτησία διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό δίκτυο αλληλοβοήθειας, το οποίo ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους με ένα τρόπο όχι τεχνοκρατικό, αλλά με μια ενσυναίσθηση που πηγάζει από τη βαθιά  βιωμένη εμπειρία της βίας. 
     Το δίκτυο αυτό προσεγγίζει τις γυναίκες με τρόπο ολιστικό, κινούμενο σε τρία επίπεδα με κεντρική ιδέα την διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για αλλαγή μέσα από την ουσιαστική αξιοποίηση της εμπειρίας γυναικών, οι οποίες πάλεψαν να αλλάξουν και το πέτυχαν. Σε πρώτο επίπεδο, επιτυγχάνεται η δημιουργία του δικτύου αλληλοβοήθειας. Μέσα από τη διοργάνωση εργαστηρίων, την παροχή πληροφόρησης μέσω της συμμετοχής του δικτύου σε πλήθος εκδηλώσεων ή ακόμα και με την αποστολή ενός mail ή με ένα τηλεφώνημα, η ενδιαφερόμενη έρχεται σε επικοινωνία με την πλησιέστερη εθελόντρια, την εθελοντική ομάδα υποστήριξης και άλλες οργανώσεις της περιοχής που ζει, προκειμένου μέσα από τακτικές συναντήσεις να σκιαγραφηθεί η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. 
Σε δεύτερο επίπεδο, το δίκτυο αλληλοβοήθειας συνεργάζεται με χώρους προσωρινής φιλοξενίας αλλά και με κοινωνικές δομές και κρατικές υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη οικονομική ενίσχυση, ώσπου η γυναίκα να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω της, που θα της επιτρέπει να ζει ανεξάρτητα. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ana Bella έχει θέσει σε επικουρική λειτουργία το πρόγραμμα Comprehensive Support Services παρέχοντας μερική απασχόληση σε γυναίκες που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν ανταγωνιστικά εφόδια για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ακολουθώντας μια εκπαιδευτική μεθοδολογία βασισμένη στη δυναμική του βιώματος, υποδεικνύει στους συνεργαζόμενους κοινωνικούς λειτουργούς έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των γυναικών. Προς ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, το δίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε σπουδαστές κοινωνικής εργασίας. Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ομοσπονδίας μεταξύ αντίστοιχων οργανώσεων που μοιράζονται την ίδια μεθοδολογία και το ίδιο όραμα, ώστε η παροχή βοήθειας να είναι ακόμη πιο δυναμική.
Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το σκέλος της προβολής αυτής της προσπάθειας. H Ana Bella Estevez μέσα από τη συμμετοχή της σε ντοκιμαντέρ, με ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που προβάλλεται η ενδοοικογενειακή βία στα ΜΜΕ. Στόχος της είναι να προβάλλονται θετικά παραδείγματα γυναικών που κατάφεραν να χτίσουν μια νέα ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, οραματίζεται μια μεταβολή νοοτροπίας, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την ψήφιση νομοσχεδίων υπέρ της προστασίας των γυναικών. Η αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται και σε επίπεδο πρόληψης με την οργάνωση συζητήσεων και εργαστηρίων σε σχολεία με γονείς και μαθητές.
Μόνο τον περασμένο χρόνο, το αποκεντρωμένο δίκτυο υποστήριξης της Ana Bella Estevez βοήθησε 1200 γυναίκες. Κατά μέσο όρο το 1% συμμετέχει εν συνεχεία εθελοντικά παρέχοντας αρωγή σε 300 γυναίκες, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν πηγή υποστήριξης για άλλες 900. Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε πέντε περιφέρειες της χώρας παρέχοντας όμως υποστήριξη ακόμα και στη Λατινική Αμερική.
Η Ana Bella Estevez μοιράστηκε την εμπειρία της και βρήκε την ελπίδα να αλλάξει τη ζωή της στις ιστορίες δυναμικών γυναικών. Τώρα η ίδια αποτελεί πηγή ελπίδας για τη ζωή άλλων. Και η ελπίδα, όταν συνδυάζεται με πράξη είναι πάντα φορέας αλλαγής.