Ποιοι είμαστε

 

Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka εδώ και 35 χρόνια προπορεύεται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών - ανδρών και γυναικών που εφαρμόζουν στην πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους για τη συστημική επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. 

Βασιζόμενος στην αρχή ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προώθησης της κοινωνικής αλλαγής είναι η επένδυση σε κοινωνικούς επιχειρηματίες με καινοτόμες λύσεις, βιώσιμες και εφαρμόσιμες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, έως σήμερα, έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του 3.146 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Αshoka Fellows) μεταξύ των οποίων και 2 κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus).

Με γραφεία σε πάνω από 37 χώρες, ο οργανισμός Ashoka επιδιώκει να δημιουργήσει ένα παγκοσμιοποιημένο και άκρως αποτελεσματικό τομέα της κοινωνίας των πολιτών - έναν τομέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και θα ενθαρρύνει τους πολίτες όλου του κόσμου να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής - Everyone a changemaker.

Ο οργανισμός εξέλεξε το πρώτο μέλος του δικτύου του (Ashoka Fellow) στην Ινδία το 1981. Φέρει το όνομα του Ashoka, του Ινδού ηγέτη που ενοποίησε την Ινδία τον 3ο αι. π. Χ., αποκηρύσσοντας τη βία και αφιερώνοντας τη ζωή του στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Έχει σύμβολο τη βελανιδιά. Ένα δέντρο δυνατό που συμβολίζει την δέσμευση και την συνεισφορά του οργανισμού στην ενδυνάμωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

H Ευρωπαϊκή οικογένεια του οργανισμού Ashoka ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα χάρη στην υποστήριξη που έλαβε από την Ελληνική Πρωτοβουλία (Τhe Hellenic Initiative) και το Ίδρυμα Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung). Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποτελεσματική και μακροχρόνια επίλυση των πιεστικότερων κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα, μέσω της στήριξης των καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματιών. Όραμά μας είναι μία κοινωνία όπου όλα τα μέλη της θα έχουν τη βούληση και τις δεξιότητες να την αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

 

Διαβάστε την αναφορά μας για το 2014 εδώ.