Ο Jean-Louis Kiehl και η αποτροπή του χρέους- του Ιωάννη Παπαχειμώνα


Ο Jean-Louis γεννήθηκε στη Γαλλία. Από μικρός βίωσε την σκληρή πλευρά της ζωής. Παρά τα ενθαρρυντικά του αποτελέσματα στο σχολείο, αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά στα 14 προκειμένου να υποστηρίξει την οικογένειά του. Έλαβε εκπαίδευση λογιστή και αργότερα, στην Daimier εταιρικής επικοινωνίας. Αποφασισμένος να κάνει τις δικές του επιλογές, επέστρεψε στο σχολείο και φοίτησε νομικά, δουλεύοντας ως εταιρικός δικηγόρος. Δούλεψε για πολλά χρόνια στην Δυτική Αφρική πριν επιστρέψει στη Γαλλία, στο Στρασβούργο. Εκεί ήταν που συνειδητοποίησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με το χρέος. Επειδή ο Jean-Louis δεν κατείχε τις απαραίτητες γνώσεις για το θέμα του χρέους, άρχισε να το ερευνά και να δουλεύει πάνω σε αυτό μέσω εθελοντικής εργασίας σε τοπικούς οργανισμούς. Το 1993 ίδρυσε την Crésus για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την φτώχεια και το χρέος από την δεκαετία του 80. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος για τις τράπεζες να γνωρίζουν αν αυτοί που ζητούν δάνειο έχουν και άλλο, πολλοί από τους πολίτες καταλήγουν να πρέπει να αποπληρώσουν πολλαπλά δάνεια. Η κατάσταση χειροτέρεψε -σύμφωνα με το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο- το 2009. Χαρακτηριστικά τα δικαστήρια είχαν να αντιμετωπίσουν 90.000 υποθέσεις χρεών το 1990, ενώ τώρα έχουν 220.000, μια δραματική αύξηση. Το υπερβολικό χρέος ξεπερνά κοινωνικά και ηλικιακά όρια στην Γαλλία, και πάει χέρι χέρι με την φτώχεια.

Ο Jean-Louis ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχαν με το υπερβολικό χρέος. Αποφάσισε να επικεντρωθεί στην πρόληψη του χρέους. Δημιούργησε ένα μοντέλο ώστε να δώσει σε πολίτες με οικονομικές δυσκολίες, την κοινωνική και νομική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να μειώσουν το ρίσκο του υπερβολικού χρέους και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Χρησιμοποιεί μια τριμερής προσέγγιση, η οποία βασίζεται στην εκπαίδευση, την αποτροπή και την έγκαιρη προειδοποίηση. Δίνει στους ανθρώπους μέσω ραδιοφώνου και διαδικτύου τις απαραίτητες συμβουλές ώστε να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους.

Ενισχύοντας την αρχική αποστολή του Crésus, ο Jean-Louis δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο συμβούλων και εθελοντών, που εκτείνεται γεωγραφικά, έτοιμο να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους ώστε να μάθουν πως μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα οικονομικά τους. Η Crésus, εκτός από τις εκπομπές και το διαδίκτυο, οργανώνει και workshops. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να μεταφέρει την τεχνογνωσία των ειδικών της, στους απλούς πολίτες. Μόνο το 2009, περισσότερες από 13.500 ώρες εκπαίδευσης καταγράφηκαν σε αυτά τα γκρουπ. Ο Jean-Louis δημιούργησε επίσης ένα μοντέλο που εμπλέκει και τις ίδιες τις τράπεζες στην διαδικασία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά: από τα 300 νοικοκυριά που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα, το 70% κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους, το 42% εξισορρόπησε τον προϋπολογισμό τους και το 100% από αυτούς που χρειάζονταν αναδιάρθρωση του χρέους τους κατάφερε να το πετύχει.

Η Crésus συνεχίζει να επεκτείνεται γεωγραφικά και να ανοίγει συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς. Η Ομοσπονδία Crésus συνεργάζεται με 19 τοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι μοιράζονται το όραμα της, και πιστεύουν ότι η σωστή εκπαίδευση και η αποτροπή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χρέος των πολιτών.