Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα Impact στην Ελλάδα!!!

Submitted on Wed, October 26, 2016

Και οι επτά ήταν υπέροχοι!

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα Impact στην Ελλάδα – Paths of Greece, SciCo και Sarantaporo.gr κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις παίρνοντας μια βοήθεια για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο

Της Άννας Ρέμπελου

Η ατμόσφαιρα στο Orange Grove την περασμένη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ήταν πανηγυρική μα και συγκινητική μαζί. Επτά Έλληνες κοινωνικοί επιχειρηματίες που τόλμησαν πριν έξι μήνες να καταθέσουν μαζί με άλλους 53 εκείνη την αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Impact, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από τον οργανισμό Ashoka σε συνεργασία με το The People’s Trust και την Accenture, έφθαναν τώρα στο τελικό στάδιο αυτής της τόσο έντονης, δημιουργικής και διαφωτιστικής διαδικασίας. Επτά ιδέες, επτά κοινωνικές πρωτοβουλίες από ομάδες ανθρώπων που θέλουν να κάνουν την διαφορά και που δεν περιμένουν τα πάντα έτοιμα από ένα κράτος, παρουσιάστηκαν και έκαναν την επιλογή της τελικής τριάδας ιδιαίτερα δύσκολη για την επιτροπή αξιολόγησης.

Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Ο οργανισμός Ashoka, ο οποίος ιδρύθηκε το 1981 στην Ινδία, έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και φέτος κατατάχθηκε στην έκτη θέση της λίστας με τους πιο αξιόπιστους μη κυβερνητικούς οργανισμούς παγκοσμίως, έχει έναν βασικό στόχο: την ενίσχυση και υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το πρόγραμμα Impact, λοιπόν, κάνει ακριβώς αυτό. Αναζητά ανθρώπους που συνεισφέρουν με τις ιδέες και το έργο τους στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προαγωγή της υγείας, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η μετανάστευση κ.ά. και τους δίνει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τους πόρους για την συνέχιση και ενδυνάμωση των προσπαθειών τους. Το πρώτο πρόγραμμα Impact έγινε στην Γαλλία το 2007 και ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω αυτού, ο οργανισμός Ashoka έχει υποστηρίξει πάνω από 102 πρωτοβουλίες.

 

 

 

Ο οργανισμός Ashoka Ελλάδος πραγματοποίησε το πρόγραμμα Impact στην χώρα μας για πρώτη φορά φέτος και όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, έπρεπε να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και να τους χαρακτηρίζει ένα ήθος. Όπως τόνισε η επικεφαλής του οργανισμού στην Ελλάδα, Χριστίνα Φίλη, από τις 50 προτάσεις οι 20 πέρασαν από συνέντευξη και επιλέχθηκαν επτά. Επρόκειτο για τις Paths of Greece, Sarantaporo.gr, Ανακυκλώνω στην πηγή, Startup boat, ΑΛΜΑ, SciCo και Bloode.

Αυτοί οι επτά κοινωνικοί επιχειρηματίες ήρθαν αυτούς τους έξι μήνες σε επαφή με άλλους επιτυχημένους κοινωνικούς επιχειρηματίες από την Ευρώπη, έμαθαν πώς να κάνουν ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο, καθοδηγήθηκαν από μέντορες και πήραν χρήσιμα εργαλεία για την δουλειά τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ», «η βοήθεια ήρθε την πιο κρίσιμη στιγμή αφού όταν μας δέχθηκαν στο πρόγραμμα συμπληρώναμε 20 χρόνια και ήμασταν σε τόσο οριακό σημείο που δεν ξέραμε εάν θα τα γιορτάζαμε ή αν θα σηματοδοτούσαν το κλείσιμο των δραστηριοτήτων μας».

Κατά τον Paul Kidner, τον γενικό διευθυντή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The People’s Trust που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και μικροχρηματοδότησης μέχρι το ποσό των €10.000, «το Impact συνδυάζει την ανάπτυξη και τις υπηρεσίες».  Για τον Κωνσταντίνο Ζανετόπουλο δε, στέλεχος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Accenture που προσέφερε καθοδήγηση στους συμμετέχοντες, η επαφή με τον χώρο του κοινωνικού επιχειρείν ήταν μια αποκάλυψη. «Πρέπει να σας πω ότι το να είμαι εδώ μου δίνει τέτοια χαρά! Βρείτε ένα κομμάτι προς αυτήν την κατεύθυνση και δραστηριοποιηθείτε. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά και θεωρώ ότι τα καλύτερα επιτυγχάνονται μέσα από την ομαδική δουλειά».

Η επιτροπή αξιολόγησης δυσκολεύθηκε ιδιαίτερα να καταλήξει στο ποιοι θα έπαιρναν το βραβείο των 8.000 ευρώ για την υποστήριξη του έργου τους. Με κριτήριο το ποιος θα μπορέσει να κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο, επιλέχθηκαν τελικά το Paths of Greece, η SciCo και η Sarantaporo.gr. Αλλά, όπως υπογράμμισε και ο Paul Kidner, «κανείς δεν είναι νικητής και κανείς δεν είναι χαμένος και, φυσικά, η πόρτα δεν κλείνει εδώ».