Μaria Fatima "Girlie" Garcia-Lorenzo "Γιατί η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά"-της Στέλλας Αντωνίου

 

Τι σημαίνουν οι λέξεις γιορτάζω, μαθαίνω, δημιουργώ, παίζω για τα παιδιά με σοβαρές και καταληκτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος; Μπορούμε, άραγε, να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και να βιώσουν αυτή τη δύσκολη περιπέτεια όσο πιο ευχάριστα γίνεται;

Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα, όχι με τα δάκρυα, είχε πει ο John Lennon. Έτσι, η Girlie αποφάσισε να χαρίσει χαμόγελα και να ασχοληθεί με την ποιότητα της ζωής των άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους.

Το 1992, η Maria Fatima "Girlie" Garcia-Lorenzo ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια  Ψυχολογίας στις Φιλιππίνες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, στα πλαίσια μια μελέτης,  είχε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με παιδιά που έπασχαν από καρκίνο. Η εμπειρία αυτή αποδείχθηκε πολύτιμη καθώς ανακάλυψε τα θετικά αποτελέσματα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για ασθενείς με καταληκτικές ασθένειες. Ποια ήταν όμως, τα προβλήματα που εντόπισε η Girlie;

·         Οι καταληκτικές ασθένειες πλήττουν τον ασθενή και την οικογένειά του σε όλα τα επίπεδα της ζωής.  

·         Τόσο οι οικογένειες όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου υποφέρουν από τις σωματικές απαιτήσεις της φροντίδας και τη συναισθηματική ένταση κατά τη θεραπεία των παιδιών.

·         Tα δημόσια νοσοκομεία στις Φιλιππίνες δε διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία για να καλύψουν τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών με ανίατες ασθένειες.

·          Η νοσηλεία και οι θεραπείες έχουν απαγορευτικό κόστος για τις φτωχές οικογένειες.

 

Η Girlie λοιπόν, έβαλε σκοπό να μεταμορφώσει τα δημόσια νοσοκομεία στις Φιλιππίνες ενσωματώνοντας στο εθνικό σύστημα υγείας τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών, των οικογενειών τους, και του ιατρικού προσωπικού. Πως τα κατάφερε;  Το 1992 ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Kythe» για να βοηθήσει τις οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με τον πόνο.  Βοηθώντας τα παιδιά και τους γονείς να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα, να εκφράσουν και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους έχει ως αποτέλεσμα της βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει αγγίξει όχι μόνο τις ζωές 8.000 παιδιών με καρκίνο, αλλά έχει εμπνεύσει άτομα, εταιρείες και φοιτητικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση.

Ποια η στρατηγική που ακολουθεί;

Η Kythe χρησιμοποιεί μια προσέγγιση “από-κάτω-προς-τα-πάνω” για να κινητοποιήσει τους λεγόμενους «Child life Coordinators» ως παράγοντες αλλαγής. Αυτοί οι συντονιστές είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές που εργάζονται με το προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς με τις ιατρικές διαδικασίες, να τους στηρίξουν συναισθηματικά, να διοργανώσουν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και δραστηριότητες που εμπεριέχουν την τέχνη ως μορφή θεραπείας, και να κινητοποιήσουν πόρους. Επιπλέον, η Kythe πραγματοποιεί σεμινάρια για το ιατρικό προσωπικό.   

To μοντέλο της χρηματοδότησης βασίζεται σε ιδιώτες και εταιρικούς χορηγούς. Η οργάνωση διαθέτει ένα ισχυρό εθελοντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση αναπτύσσει μακροχρόνιες σχέσεις με νέους πτυχιούχους οι οποίοι συνεχίζουν να την υποστηρίζουν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.

Η "Girlie" βραβεύτηκε το 2013 από τον οργανισμό Ashoka. Σήμερα, συνεχίζει να δίνει ελπίδα και χαρά στα παιδιά με ανίατες ασθένειες.

Ο Αμερικανός ποιητής Carl Sandburg είχε πει πως «Η ζωή είναι σαν ένα κρεμμύδι. Ξεφλουδίζεις ένα-ένα τα στρώματα και καμιά φορά κλαις.»….άλλοτε από χαρά, άλλοτε από λύπη και άλλοτε από συγκίνηση για εκείνους τους λάτρεις της ζωής, όπως η Girlie, που μας εμπνέουν καθημερινά με τις πράξεις τους.