Η Vicky Bernadet και οι νεράιδες που προστατεύουν από την σεξουαλική κακοποίηση- του Ιωάννη Παπαχειμώνα

 

 Μεταξύ των 9 και 17 ετών, η Βίκυ έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Όταν ήταν 34, αφού πάλεψε με την ντροπή και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφάσισε να μιλήσει για αυτό που της συνέβη. Όμως η αντίδραση των οικείων της δεν ήταν αυτή που εκείνη περίμενε. Ήταν σκεπτικοί και αναρωτήθηκαν γιατί η Βίκυ δεν είχε πει τίποτα για τόσα χρόνια. Η Βίκυ κατάλαβε ότι δεν υπήρχε καμία οργάνωση, κανένας θεσμός για να βοηθήσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης χωρίς να τους κάνει συνεχείς ερωτήσεις που θα τα αναγκάζει να ξαναζήσουν τις τραγικές στιγμές. 

 Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φαινόμενο, που δυστυχώς είναι πολύ κοινό και κρύβεται συχνά πίσω από ένα πέπλο σιωπής από πλευράς των θυμάτων. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να συλλεχθούν ακριβείς στατιστικές για τη σεξουαλική κακοποίηση. Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, εκτιμούν ότι 23-25% των κοριτσιών και 10-15% των αγοριών πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν τα 17 τους χρόνια. Συνήθως οι θήτες είναι είτε μέλη της οικογένειας είτε μέλη του κοινωνικού κύκλου του παιδιού. Πολλές φορές, το θέμα του σεξ είναι ταμπού για την κοινωνία, κάτι που βοηθά στην απόκρυψη της κακοποίησης. Εκτός τούτου, πολλές φορές τα παιδιά δεν ξέρουν ότι κακοποιούνται σεξουαλικά, αισθάνονται συνεργοί ή και ακόμα ντρέπονται να αναγνωρίσουν τον θήτη. Η σιωπή ίσως κρατήσει δεκαετίες ενώ εκτιμάται ότι το 60% των περιπτώσεων δεν έρχεται ποτέ στο φως και τα θύματα δεν λαμβάνουν ποτέ ψυχολογική βοήθεια. Αυτό επηρεάζει την ενήλικη ζωή τους, καθώς τους προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση και εθιστικές συμπεριφορές όπως τζόγος, αλκοολισμός κλπ., ενώ πολλά θύματα γίνονται και οι ίδιοι θήτες σεξουαλικής κακοποίησης. 

 Η Βίκυ ίδρυσε την FADA (στην καταλανική γλώσσα σημαίνει «Νεράιδα»), τον μοναδικό οργανισμό στην Ισπανία που στοχεύει στο να υποστηρίξει ενήλικες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ως παιδιά. Η FADA βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και στην ψυχολογική σταθεροποίηση των θυμάτων. Δημιούργησε μια ευνόητη προσέγγιση στο πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Επικεντρώνεται σε δύο τομείς: την εκπαίδευση επαγγελματιών, έφηβους, παιδιά και την κοινωνία γενικότερα και την συμβουλευτική και υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους μέσω ομάδων αμοιβαίας υποστήριξης. Για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το πρόβλημα, η Βίκυ συνεργάζεται με τα μέσα επικοινωνίας και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχει οργανώσει workshops ώστε να εκπαιδεύσει τόσο παιδιά όσο και εφήβους να εντοπίζουν την σεξουαλική κακοποίηση. Το 2005, 33 τέτοια workshops έλαβαν χώρα, και το πρώτο εξάμηνο του 2006, 37 διδακτικά workshops και εκπαιδευτικά σεμινάρια έλαβαν χώρα. Σήμερα, η FADA έχει 6 μόνιμους υπαλλήλους και 6 εξωτερικούς συνεργάτες. Μεταξύ αυτών είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι και δικηγόροι. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει περιθάλψει πάνω από 3000 άτομα στην Καταλονία. 

 Αν και το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων δεν θα εξαφανιστεί εύκολα, η Βίκυ έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να βοηθήσει τους ανθρώπους, στο να μην υποφέρουν. Ονειρεύεται ότι μια μέρα, οι αριθμοί στις στατιστικές της σεξουαλικής κακοποίησης θα πέσουν. Η Βίκυ μας δείχνει ότι η αποφασιστικότητα να ξεπεράσει κανείς τα ψυχολογικά τραύματα και η θέληση να βρει λύσεις, μπορούν να κάνουν την διαφορά.