Η Mira που…αλλάζει τη «μοίρα» όσων επιθυμούν να σπουδάσουν!-της Στέλλας Αντωνίου

Είχατε ποτέ το όνειρο να σπουδάσετε, αλλά το εγκαταλείψατε λόγω οικονομικών δυσκολιών; Περάσατε ποτέ ατελείωτες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή σας προσπαθώντας να βρείτε πηγές χρηματοδότησης, αλλά απογοητευτήκατε από τα κριτήρια χορήγησης των υποτροφιών;  

Και αν ναι, αναρωτηθήκατε για τις κύριες αιτίες μη επαρκούς χορήγησης υποτροφιών; Οι κύριες αιτίες είναι οι ακόλουθες :

• Έλλειψη πληροφοριών που παρέχονται στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

• Χορήγηση υποτροφιών από μικρά ιδρύματα που έρχονται αντιμέτωπα με όλον τον διοικητικό φόρτο που συνεπάγεται τη διατήρηση ενός προγράμματος. 

• Αντίληψη ότι οι υποτροφίες είναι μόνο για τους πολύ έξυπνους ή προνομιούχους. 

Τι έχει να μας προτείνει λοιπόν, η Mira Maier;  Σπουδές…με λίγα click! 

Η Mira Maier, έλαβε fellowship από τον οργανισμό Ashoka τo 2015 για την πρωτοβουλία της να καταστήσει διαφανές το σύστημα υποτροφιών. Δημιούργησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία και ονομάζεται “Initiative für transparente Studienförderung” (Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των φοιτητών).

Η καινοτομία της Mira αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποτροφιών www.myStipendium.de. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μόνο με μερικά κλικ να εντοπίσουν τις υποτροφίες που ταιριάζουν στο ατομικό τους προφίλ. Είναι μακράν η πιο ολοκληρωμένη και έξυπνη μηχανή αναζήτησης υποτροφιών στη Γερμανία, που καλύπτει τα προγράμματα υποτροφιών για τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τα διδακτορικά προγράμματα. Με περίπου 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες, η υπηρεσία web υποστηρίζει σχεδόν 80.000 επισκέπτες το μήνα.

Που αποσκοπεί η Mira;  Στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποτροφιών, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη  διαθέσιμη χρηματοδότηση. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από δημιουργικές συνεργασίες με τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις . 

Πως λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης; Κάθε υποτροφία κατηγοριοποιείται σύμφωνα με 34 κριτήρια. Ένας εξελιγμένος αλγόριθμος ταιριάζει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα προφίλ που έχουν εισαχθεί από τους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης περιλαμβάνουν πρόσθετες πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζουν τους χρήστες σε όλη τη διαδικασία αναζήτησης υποτροφιών. Επιπλέον, η ιστοσελίδα προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των σπουδών, την εξοικονόμηση, συμβουλές σχετικά με τις διαδικασίες αίτησης, καθώς και ένα φόρουμ για τους χρήστες. 

Επιπλέον, η Mira συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και πολλά γυμνάσια και λύκεια στη Γερμανία προκειμένου να διανέμει ενημερωτικό υλικό γύρω από τις υποτροφίες, να υποστηρίζει τους μαθητές σε διαδικασίες αίτησης και να ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές.  Επίσης, συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις πολιτών που απευθύνονται σε μαθητές, ιδιαίτερα σε εκείνους τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ευκαιρίες υποτροφιών. Έχει αναπτύξει μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Πρόσφατα, ξεκίνησε η νέα της πρωτοβουλία για την πανευρωπαϊκή έκδοση του myStipendium (www.european-funding-guide.eu) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλύπτει πάνω από 12.000 διαφορετικά προγράμματα υποτροφιών σε 16 χώρες με συνολικά 27 δις € (μηνιαίοι χρήστες: 145.000).

Τι θα λέγατε λοιπόν, για μερικά click στον υπολογιστή σας;