"Η Gaele Regnault και η συμπεριφοριστική προσέγγιση του αυτισμού" του Ιωάννη Παπαχειμώνα

Η Gaele μεγάλωσε στην Γαλλία, τη Μαδαγασκάρη και το Καμερούν. Όταν ήταν μικρή, ασχολήθηκε με το τζούντο και έγινε η πρωταθλήτρια τζούντο του Καμερούν. Μετά το πτυχίο της, δούλεψε για οκτώ χρόνια ως σύμβουλος σε μια πολυεθνική εταιρεία, έχοντας μια πολύ επιτυχημένη καριέρα. Στη συνέχεια δούλεψε έξι χρόνια σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων επικοινωνίας στον κόσμο. Το 2005, η Gaele και ο σύζυγός της καλωσόρισαν τον δεύτερο γιο τους. Όμως οι κινητικές ικανότητες του παιδιού της χειροτέρευαν και, αν και η Gaele υποπτευόταν ότι πάσχει από αυτισμό, ο παιδίατρος την διαβεβαίωσε ότι δεν είναι έτσι και δεν έβγαλε καμία διάγνωση για 6 μήνες. Όταν τελικά ο γιος της διαγνώστηκε στους 20 μήνες με αυτισμό, η Gaele και ο άντρας της βίωσαν διπλό τραύμα: την διανοητική ασθένεια του γιου τους και την ανεπάρκεια του Γαλλικού συστήματος υγείας.

Ο αυτισμός είναι ένα πρόβλημα που χειροτερεύει διαρκώς στην Γαλλία. Ενώ πριν από 40 χρόνια, 1 στα 2000 παιδιά ήταν αυτιστικό, τώρα η αναλογία έχει αυξηθεί σε 1 στα 100. Υπάρχουν 440.000 άνθρωποι στην Γαλλία που υποφέρουν από αυτισμό. Ο αυτισμός εκδηλώνεται στα 6 έτη, αλλά πρώιμα σημάδια της ύπαρξής του μπορούν να αναγνωριστούν στους 12 μήνες και η διάγνωση μπορεί να γίνει στα 2 με 3 έτη. Η διαγνωστική αργοπορία δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση του φαινομένου σε μικρή ηλικία, όπου οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι ακόμα εύπλαστοι. Έτσι μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες το παιδί να έχει μια φυσιολογική εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει γιατί στη Γαλλία ο αυτισμός δεν αναγνωρίζεται νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Όμως όλο και περισσότερο οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρόκειται πράγματι για νευροαναπτυξιακή διαταραχή, και πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπεριφορικές μεθόδους και όχι με ψυχοαναλυτικές.

Παρά την διεθνή τάση, η Γαλλία εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον αυτισμό ως ψυχαναλυτική διαταραχή, ρίχνοντας το βάρος στις μητέρες και αντιμετωπίζοντάς τον με φαρμακευτική αγωγή. Η Gaele επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη. Με ένα σετ από διαδικτυακά, εύχρηστα, εκπαιδευτικά εργαλεία, η Gaele προσπαθεί να προωθήσει σε μεγάλη κλίμακα την συμπεριφορική προσέγγιση. Αυτά τα εργαλεία αναπτύχθηκαν από το «LearnEnjoy», έναν οργανισμό που ίδρυσε η Gaele, και στοχεύει να δώσει στους γονείς την δυνατότητα να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά τους.

Η πλατφόρμα της Gaele βοηθά τους γονείς και τους επαγγελματίες να βοηθήσουν τα παιδιά τους ως αποτελεσματικό και εύχρηστο εργαλείο. H Gaele συνεργάστηκε με ειδικούς στον τομέα της ορθοφωνίας, ψυχολογίας, ψυχοκινητικής και σχεδιασμού προκειμένου να μεταμορφώσει τα παραδοσιακά βιβλία, τις μεθόδους και τις ασκήσεις σε ένα εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από τον καθένα. Το LearnEnjoy έχει τρεις εφαρμογές που επικεντρώνονται στην επικοινωνία, την καθημερινή ζωή και την ακαδημαϊκή αυστηρότητα. Γίνονται ένα παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο για τα αυτιστικά παιδιά που μπορούν να το παίζουν μόνα τους ή και με τους γονείς τους. Σε διάστημα 12 μηνών, 300 γονείς έχουν συμμετάσχει στα workshops για το LearnEnjoy που οργανώνει η Gaele. Τους τελευταίους 18 μήνες, πάνω από 12.000 φορές η εφαρμογή κατεβάστηκε μέσω διαδικτύου.

Η Gaele συμμετέχει σε συζητήσεις με την γαλλική κυβέρνηση για το θέμα του αυτισμού στη χώρα και θέλει να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά με αυτισμό, να καλυτερέψουν την ζωή τους μέσα από μια εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία.