Ενωμένοι κατά της ανεργίας- Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες και ιθύνοντες, ενώνουν τις δυνάμεις τους με κύριο σκοπό τον τερματισμό της ανεργίας που ταλανίζει τη Νότια Ευρώπη

September 6, 2016
Release Date: 
September 6, 2016

Ενωμένοι κατά της ανεργίας 

Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες και ιθύνοντες, ενώνουν τις δυνάμεις τους με κύριο σκοπό τον τερματισμό της ανεργίας που ταλανίζει τη Νότια Ευρώπη

 

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδήσεις που αφορούν την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν να κάνουν σαφώς με την κρίση αλλά ακόμα περισσότερο με την μείωση της απασχόλησης και την κοινωνική απομόνωση που αυτή δημιουργεί, ειδικά στους νέους. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων φτάνουν σε ορισμένες περιοχές κατά μέσο όρο στο 50%. Η διαπίστωση αυτή σαφώς και δεν αφήνει αδιάφορους τους κοινωνικούς επιχειρηματίες αλλά και όσους χαράζουν πολιτική στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Έτσι, λοιπόν, το Συνέδριο “This Works” (ήτοι «Αυτό λειτουργεί») που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε τον στόχο να ενώσει κοινωνικούς επιχειρηματίες, ευρωπαίους αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να συζητήσουν πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και να βρουν λύσεις. 

Συγκεκριμένα, δέκα κορυφαίοι κοινωνικοί, καινοτόμοι επιχειρηματίες και οι συνεργάτες τους συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι πρωτοβουλίες τους. 

«Κανείς από εμάς δεν θα ήταν επιτυχημένος εάν δεν δουλεύαμε όλοι μαζί: δημόσιο, κοινωνικοί επιχειρηματίες και επιχειρήσεις» τόνισε η Ashoka fellow Marie Ringler, δίνοντας το στίγμα αυτής της συνάντησης. Όπως δήλωσε και η Επίτροπος της ΕΕ, Marianne Thyssen, αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Εργασιακή Κινητικότητα, η κοινωνική επιχείρηση έχει γίνει ένας βασικός παράγοντας της κοινωνικής και εργασιακής ατζέντας της Ένωσης.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε επιχειρηματίες που τολμούν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους με σκοπό να παράγουν θετικές κοινωνικές επιπτώσεις και κοινωνικές αλλαγές. Στη σύνοδοςThisWorks!, έγινε φανερό πόσο δυναμικές και καινοτόμες είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις " επεσήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. 

Το ThisWorks! ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν Ευρωπαϊοι κοινωνικοί επιχειρηματίες είδαν την ευκαιρία και συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν νέα μοντέλα που προσφέρουν μια πιο δυναμική προσέγγιση για την επίλυση της τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής ανεργίας. 

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον οργανισμό Ashoka και το Robert Bosch Stiftung, βρήκε αποδεδειγμένες καινοτόμες λύσεις  για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε όλο τον κόσμο και βοήθησε να αναπαράγουν και να τα προσαρμόσουν στη Νότια Ευρώπη, όπου οι τοπικές κοινότητες ήταν πρόθυμες να προσελκύσουν και να προσαρμόσουν αυτές τις λύσεις στις δικές τους συνθήκες και ανάγκες. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα ThisWorks έχει αναπτύξει 17 λύσεις στη Νότια Ευρώπη, με περισσότερα από 3.000 άτομα να λαμβάνουν κατάρτιση και 1.500 άτομα να έχουν βρει ργασία στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπης ολοένα αυξάνονται. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία JobAct προωθεί την ενδοσκόπηση και αυτογνωσία μέσα από το θέατρο και τις τέχνες με απώτερο στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της απασχόλησης. Αντίστοιχα, η γαλλική πρωτοβουλία «LaRuchequiditOui» έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα διανομής για τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, φέρνοντας τους τοπικούς παραγωγούς απευθείας στον καταναλωτή. Μέσω ενός απλού μηχανισμού της αγοράς, η γερμανική RegionalwertAG έχει δημιουργήσει μια προσιτή ευκαιρία επένδυσης οικονομικών που αλλάζει τη δομή του τομέα της γεωργίας.

"Οι συζητήσεις σήμερα με άφησαν αρκετά αισιόδοξη, αλλά το ταξίδι πρέπει να συνεχιστεί. Ψάχνουμε για άλλους φορείς να παρέμβουν και να οικοδομήσουν μια βιώσιμη αλλαγή» δήλωσε ικανοποιημένη από την σύνοδο η Atje Drexler του ινστιτούτου Robert Bosch Stiftung. 

 

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ!